17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalO galฤƒ micฤƒ, โ€จdar voinicฤƒ

O galฤƒ micฤƒ, โ€จdar voinicฤƒ

Ediลฃia a XVIII-a a Galei UNITER stฤƒ ลŸi anul acesta sub semnul crizei economice. Pentru a doua oarฤƒ consecutiv, evenimentul în care se acordฤƒ cele mai importante premii anuale pentru activitate teatralฤƒ se desfฤƒลŸoarฤƒ într-un studio de televiziune. Mai exact în Studioul 3 al TVR, locul care a gฤƒzduit ลŸi ediลฃia din 2009.

 

Cum se poate vedea pe lista de nomina­lizฤƒri, spectacolul lui Alexandru Tocilescu „Casa Zoikฤƒi”, de la Comedie, ลŸi spectacolul lui Vlad Massaci „Aniversarea” de la Nottara sunt, din punct de vedere matematic, montฤƒrile cu cele mai multe ลŸanse la premii. Fiecare are patru nominalizฤƒri. E un parcurs normal pentru un teatru, cel de Comedie, care, în ultimii ani, a scos din ce în ce mai multe titluri notabile. Dar marea surprizฤƒ este prezenลฃa cu un numฤƒr atât de mare nominalizฤƒri a Nottara-ului, aflat de mulลฃi ani în cฤƒdere liberฤƒ. Sฤƒ sperฤƒm cฤƒ suita de nominalizฤƒri va ge­nera pe viitor un plus la calitatea artisticฤƒ a teatrului de pe Bulevardul Magheru, cฤƒ de lipsฤƒ de spectatori nu se plânge niciun teatru. Cel puลฃin cele din BucureลŸti.

Dar dincolo de controversele iscate, ca de fiecare datฤƒ de altfel, de preferinลฃele personale ale unuia sau altuia, dincolo de multele nume rฤƒmase, din pฤƒcate, pe dinafarฤƒ, dincolo lipsa claritฤƒลฃii reguli­lor în ceea ce priveลŸte categoria debut, important e cฤƒ avem o listฤƒ de nomina­lizฤƒri pe care fiecare nume înscris merita sฤƒ fie acolo. ลži chiar dacฤƒ se desfฤƒลŸoarฤƒ într-un studio de televiziune e, din nou, un prilej de sฤƒrbฤƒtorire a celor mai mari realizฤƒri teatrale ale anului.

Gala va fi transmisฤƒ în direct de TVR 1 ลŸi Radio România Cultural, luni, 19 aprilie, începând cu ora 21.10.

Premiile Senatului UNITER

Premiul de excelenลฃฤƒ:

Silviu Purcฤƒrete (regizor ลŸi scenarist),

Helmut Stürmer (scenograf-decor),
Lia Manลฃoc (scenograf-costume),
Vasile ลžirli (compozitor),
Andu Dumitrescu (scenograf-efecte video) pentru impactul internaลฃional al spectacolului „Faust” dupฤƒ Goethe (Teatrul Naลฃional „Radu Stanca” Sibiu) la Festivalul Edinburgh 2009.
 
Premiul pentru întreaga activitate:
Tatiana Iekel (actriลฃฤƒ),
Mircea Andreescu (actor), Andrei Both (scenografie),
Mircea CorniลŸteanu (regie)
 
Premii speciale:
George Marcu (muzicฤƒ de teatru),
Alexandra Davidescu (teatru de pฤƒpuลŸi)
Toni Grecu (spectacol de divertisment),

Premiul pentru criticฤƒ de teatru, decis de Biroul de conducere al Secลฃiei române a Asociaลฃiei Internaลฃionale a Criticilor de Teatru (AICT) i se acordฤƒ prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu (Întreaga activitate) ลŸi lui Ionuลฃ Sociu (Nume noi în criticฤƒ). 

 

Piesa anului

Juriul Concursului de dramaturgie al UNITER, „Cea mai bunฤƒ piesฤƒ româ­ne­­a­s­cฤƒ a anului 2009″, compus din Marina Constantinescu, critic de teatru, Nicolae Manolescu, critic literar, Dan C. Mihฤƒi­lescu, critic literar, a decis sฤƒ reลฃinฤƒ în Selecลฃia Finalฤƒ urmฤƒtoarele piese: „Reluare” de Ruxandra A. Badea; „Land of choice” de Radu F. Alexandru; „Jack lunetistul” de Radu Macrinici; „Herghelia albastrฤƒ” de Valeriu Butulescu. Dintre acestea, juriul a hotฤƒrât sฤƒ desemneze câลŸtigฤƒtoare piesa: „Jack lunetistul” de Radu Macrinici. Programul „Piesa Anului” al UNITER se desfฤƒลŸoarฤƒ anual sub egida ลŸi cu sprijinul Casei Regale a României.

 

Nominalizฤƒri la Premiile UNITER

Cel mai bun spectacol:
„Aniversarea” (Teatrul Nottara); „Breaking the Waves sau Viaลฃa binecuvântatฤƒ a lui Bess” (Teatrul Naลฃional Sibiu); „Rosencrantz ลŸi Guildenstern sunt morลฃi” (Teatrul Maghiar din TimiลŸoara)

Cea mai bunฤƒ regie:
Alexandru Dabija („Pyramus & Thisbe 4 you” – Teatrul Odeon); Victor Ioan Frunzฤƒ („Rosencrantz ลŸi Guildenstern sunt morลฃi”); Vlad Massaci („Aniversarea”)

Cea mai bunฤƒ actriลฃฤƒ în rol principal:

Virginia Mirea („Casa Zoikฤƒi” – Teatrul de Comedie); Ofelia Popii („Breaking the Waves… „); Sanda Toma („Toลฃi fiii mei” – Teatrul Naลฃional BucureลŸti)

Cel mai bun actor în rol principal:
Ionuลฃ Caras („Noaptea Walpurgiei sau PaลŸii Comandorului” – Teatrul Naลฃional Cluj-Napoca); Mihai Constantin („SfârลŸit de partidฤƒ” – Teatrul Metropolis); George Mihฤƒiลฃฤƒ („Casa Zoikฤƒi”)

Cea mai bunฤƒ actriลฃฤƒ în rol secundar:

Ana Ciontea („Un duel” – Teatrul Naลฃional BucureลŸti); Catrinel Dumitrescu („Aniversarea”); Emilia Popescu („Casa Zoikฤƒi”)

Cel mai bun actor în rol secundar:

József Bíró („Trei surori” – Teatrul de Nord Satu Mare – secลฃia maghiarฤƒ); Vlad Ivanov („Un duel”); Gelu Niลฃu („Casa Zoikฤƒi”)

Cea mai bunฤƒ scenografie:

ลžtefan Caragiu („Aniversarea”); Adriana Grand („Rosencrantz ลŸi Guildenstern sunt morลฃi”); Iuliana Vâlsan („Herr Paul” – Teatrul Tineretului Piatra Neamลฃ)

Debut:

Cristina Florea pentru rolul Tyler din „NiลŸte fete”, (Teatrul George Ciprian Buzฤƒu ลŸi Asociaลฃia Catharsis); David Schwartz pentru regia spectacolului „România, te pup!” (Teatrul Naลฃional IaลŸi); Crina Semciuc pentru rolul Lena din spectacolul „Leonce ลŸi Lena” (Teatrul de Comedie)
 
Cel mai bun spectacol โ€จTeatru radiofonic:

„Caii la fereastrฤƒ” (regia Gavriil Pinte); „Delir în doi… în trei, în câลฃi vrei” (regia Attila Vizauer); „Despre senzaลฃia de elasticitate când pฤƒลŸim peste cadavre” (regia Mihai Lungeanu). Toate spectacolele sunt produse de Societatea Românฤƒ de Radiodifuziune.

Din juriul de nominalizฤƒri au fฤƒcut parte criticii Ion Cocora, Mircea Morariu ลŸi Doina Papp.

Cele mai citite

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ